Kategorie Produktów

Nasze Produkty

56.00 zł


106.00 zł


123.00 zł


112.00 zł


67.00 zł


Zegar

@Partner merytoryczny@

 

 

Pogoda

Dołącz do nas na Facebooku

Reklama


Home ^Zdrowie>Dieta^
ZdRoWie>DiETa
Obudź w sobie wiosnę PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
wtorek, 13 marca 2012 18:56

Ciemne i chłodne dni mamy już za sobą jednak po zimie możemy się czuć zmęczeni i osłabieni. Wyczerpany organizm jest także bardzo podatny na infekcje. Aby móc w pełni cieszyć się wiosną powinniśmy zadbać o odpowiednią regenerację.
Zbilansowana dieta, ruch na świeżym powietrzu i wypoczynek to oczywiście podstawy zdrowego trybu życia. Jednak bez odpowiedniej suplementacji w szybkim czasie nie uda nam się uzyskać upragnionej formy.


Zastrzyk energii

Jeżeli po zimie czujemy się zmęczeni, senni i mamy problemy z koncentracją dobrze jest sięgnąć po preparaty na bazie żeń-szenia, który poprawia pamięć, chroni przed stresem, a także podnosi odporność organizmu i działa ochronnie na układ krążenia. ? Na rynku dostępnych jest wiele środków zawierających żeń-szeń, a niektóre z nich mają w składzie także najważniejsze witaminy i minerały m.in. żelazo i magnez potrzebne do wzmocnienia organizmu i poprawy odporności, szczególnie istotnej w okresie przesilenia wiosennego.- tłumaczy Barbara Niebisz-Nowak doradca ds. farmaceutycznych Mediq. ? Innym składnikiem, który zmniejsza uczucie napięcia i łagodzi skutki zmęczenia jest lecytyna. Powszechnie znana jako środek poprawiający pamięć, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega miażdżycy oraz ma korzystny wpływ na pracę wątroby.- dodaje.

 

 

Wewnętrzny blask

W ramach regeneracji organizmu warto także zadbać o wygląd. Skóra, włosy i paznokcie pozbawione światła i niezbędnych witamin przez całą zimę, tracą blask i stają się matowe. Niezbędne będą więc zabiegi pielęgnacyjne. Idealnie do tego celu nadają się nawilżające kosmetyki na bazie aloesu, który ma właściwości łagodzące. Specjalne balsamy i odżywki pobudzą komórki skóry i włosów do odbudowy. W celu osiągnięcia jak najlepszego efektu dobrze jest uzupełnić terapię suplementami diety na bazie skrzypu polnego, który działa przeciwbakteryjnie, remineralizująco i regenerująco. ? mówi Barbara Niebisz-Nowak doradca ds. farmaceutycznych Mediq Skrzyp jest cennym źródłem flawonoidów, potasu i krzemu, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowaniu tkanek szybko rosnących, czyli występujących w skórze, włosach i paznokciach. wyjaśnia.

Talia osy

Wczesną wiosną powinniśmy także stawić czoła nagromadzonym przez zimę zbędnym kilogramom. W chłodne dni rzadko mamy okazję do regularnego uprawiania aktywności fizycznej, częściej sięgamy także po ciężkostrawne posiłki. Teraz powinniśmy więc przestawić organizm na lekki wiosenny metabolizm i jak najwięcej czasu spędzać w ruchu na świeżym powietrzu. Na pewno efekty naszych wysiłków zobaczymy szybciej jeśli sięgniemy po suplementy wspomagające odchudzanie. W aptekach dostępne są między innymi preparaty zawierające chrom i morwę białą, które ograniczają wchłanianie glukozy, normalizują jej poziom oraz pomagają zmniejszyć apetyt. Do codziennej diety można także włączyć herbatki z ziół poprawiających przemianę materii np. fiołka trójbarwnego lub stymulujących procesy trawienne jak krwawnik pospolity, lubczyk lekarski lub łopian.

 

 

 
Czekolada na serce PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
czwartek, 22 września 2011 15:23

Dobra wiadomość dla łakomczuchów: czekolada jest dobra dla zdrowia. Regularne spożywanie tego smakołyku może obniżyć ryzyko choroby serca o jedną trzecią.


Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie "British Medical Journal" i zaprezentowanych podczas konferencji Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Paryżu, czekolada ma dobroczynny wpływ na zdrowie.

Oscar Franco i jego koledzy z Uniwersytetu w Cambridge postanowili zbadać zależność pomiędzy jedzeniem czekolady i występowaniem chorób serca.

 

W tym celu poddali analizie istniejące już badania, aby sprawdzić, czy tego rodzaju zależność w ogóle można brać pod uwagę. Okazało się, że można.

Naukowcy przyjrzeli się wynikom siedmiu badań, obejmujących 114 tysięcy uczestników. Odkryli, że ludzie, którzy jedli najwięcej czekolady, o 37 proc. rzadziej zapadali na choroby serca i o 29 proc. rzadziej dostawali zawału od tych, którzy jedli jej najmniej.

 


 

Autorzy badań nie wprowadzali podziału na ciemną czekoladę i słodsze produkty, takie jak batony lub ciastka czekoladowe.

Podczas telefonicznego wywiadu Franco zaznaczył, że ludzie nie powinni traktować wyników badań jako wymówki, aby opychać się słodyczami. Ostrzegł, że większość czekolad na sklepowych półkach zawiera dużo cukru i tłuszczu, więc zbyt duże spożycie może prowadzić do nadwagi, która obciąża serce i zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy.

 

- Powinniśmy spożywać regularnie umiarkowane ilości czekolady - powiedział Franco, dodając, że należy też przyjrzeć się inicjatywom prowadzącym w kierunku ograniczenia zawartości cukru i tłuszczu w czekoladzie.

Czekolada okazuje się zdrowa prawdopodobnie za sprawą wysokiej zawartości polifenoli, związków o właściwościach przeciw utleniających wzmagających wytwarzanie w organizmie tlenku azotu, który z kolei zmniejsza ciśnienie krwi.

Autorzy badań uważają, że zalecenia dietetyków, aby spożywać regularnie czekoladę ?mogą spodobać się w wielu społeczeństwach?, ograniczając występowanie chorób serca w takich krajach jak Brazylia, Wybrzeże Kości Słoniowej czy Indonezja, gdzie znajdują się uprawy kakao.

 

kobieta.pl

 

 

 
Herbata w nadmiarze szkodzi zdrowiu? PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
poniedziałek, 11 lipca 2011 15:20

Wypijanie 4-6 kubków herbaty dziennie zapewnia organizmowi takie samo nawodnienie, jak wypicie litra wody.
Najnowsze badania zaprzeczają popularnej dotychczas teorii, zgodnie z którą regularne picie herbaty może prowadzić do odwodnienia organizmu ze względu na zawartość kofeiny.
Naukowcy brytyjscy ustalili również, że picie dużych ilości herbaty nie ma żadnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Dodatkowo herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które zmniejszają ryzyko chorób serca i wylewów.

 
Dwie filiżanki kawy dziennie poprawią twoje zdrowie PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
poniedziałek, 11 lipca 2011 14:57

Najnowsze badania dowodzą, że już dwie filiżanki kawy dziennie mogą obniżyć ryzyko wystąpienia wylewu o 25 proc.

Naukowcy szwedzcy odkryli, że kobiety, które piją kawę rzadko lub wcale są w znacznie większym stopniu zagrożone wylewem, niż amatorki tego napoju.Zdaniem ekspertów, umiarkowane spożycie kawy może zmniejszać ryzyko niektórych chorób ? prawdopodobnie ze względu na przeciwzapalne działanie kofeiny i zawarte w kawie przeciwutleniacze.

 
Nowa strategia żywienia PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
poniedziałek, 18 kwietnia 2011 18:53

Odchudzeni... mimochodem
My, kobiety, potrafimy przestrzegać diet, aby mieć węższe biodra lub bardziej wciętą talię. Trudno jednak do tego namówić resztę rodziny, zwłaszcza męża! Nawet gdy ma nadwagę. Dlatego dla każdego, kto chciałby zrzucić parę kilogramów bez liczenia kalorii, mamy propozycję... zmiany strategii żywienia. Sprawi, że da się osiągnąć cel przy okazji i od niechcenia.



1. SEKRET SZCZUPŁEJ TALII: OWSIANKA!
Owies, płatki owsiane, owsianka, otręby owsiane - to najlepsi sprzymierzeńcy szczupłej sylwetki. Dlaczego? Bo błony komórkowe tego zboża zawierają włókna, które wychwytują tłuszcz jak gąbka i nie pozwalają mu zagnieździć się w organizmie. Owies na długo zapewnia też uczucie sytości.



2. PARA - BUCH, A GRILL W RUCH!
Dla dobra swojego i całej rodziny mięso smaż na tefl onowej patelni bez tłuszczu albo piecz w rękawie, folii, grilluj. Warzywa i ryby gotuj na parze. A jeśli już smażysz coś na tłuszczu, rozgrzej go mocno. Danie mniej go wtedy wchłania.



3. CHUDNIJ PRZEZ SEN
Wreszcie jest pretekst, aby pobyczyć się w łóżku całą rodziną! Zbyt krótki sen szkodzi sylwetce, ponieważ senność i zmęczenie pobudzają apetyt i spowalniają przemianę materii. Nic tak nie uspokaja głodu, jak dobrze przespana noc. Aby zasnąć szybko, twardo i zdrowo, unikajmy po godzinie 17.00 picia herbaty, kawy i alkoholu. Nie wykonujmy też ćwiczeń na 2-3 godziny przed snem, bo pobudzają organizm. A przede wszystkim zjedzmy lekką, wczesną kolację. Warto położyć się spać ok. 22.00 (godziny przespane przed północą mają kluczowe znaczenie dla naszego organizmu!) i przespać słodko przynajmniej 8 godzin.



4. ZDROWE ZASTĘPSTWO
Wybierajmy produkty, które pozwolą wyeliminować (choćby czasami) białą mąkę, tłuszcz, cukier i sól. Np. jeśli doprawisz mięso sosem sojowym i sokiem z cytryny, nie będziesz już musiała dodawać soli. Mąkę pszenną czasem można zastąpić kukurydzianą. Dodając cynamon do pieczonych owoców, podkreślisz ich smak i cukier okaże się zbędny. Do zup i sałatek zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego.



5. STAWIAMY NA STEWIĘ
Nasiona tej rośliny, pochodzącej z Ameryki Południowej, kupisz przez internet (wrzuć słowo ?stewia? do wyszukiwarki). Można ją uprawiać w doniczkach albo w przydomowym ogródku. Ta niesamowita roślina ma listki bardzo, bardzo słodkie. Koncentrat ze stewii jest 300 razy słodszy od cukru, a przy tym ma zero kalorii! Dotąd jej sprzedaż skutecznie blokowali producenci słodzików (stewia jest lepsza i zdrowsza), ale to się powoli zmienia. Koncentraty ze stewii kupisz w sklepach z ekologiczną żywnością.



6. LODÓWKA BEZ POKUS
Zróbmy wiosenny remanent chłodziarki! Zamrażalnik warto wypełnić mrożonkami jarzynowymi, chudym mięsem, filetami ryb. Na górnej półce lodówki powinno zawsze stać pudełko z obranymi, umytymi warzywami (słupki marchewki, kalarepy, kawałki ogórka itp.) - na wypadek, gdyby któryś z domowników chciał coś schrupać. Niższe półki to miejsce na jogurty naturalne i odtłuszczone, a na samym dole połóż chudą szynkę i serek.

 




7. NA POCZĄTEK PRZYSTAWKI
Dania główne są zwykle bardzo kaloryczne. Warto codzienną porcję ziemniaków z mięsem czy makaronu z sosem poprzedzić czymś lżejszym, co wypełni żołądek i sprawi, że głównego dania zjemy mniej. Może to być:
- zupa - skutecznie syci głód, po niej jemy już naprawdę niewiele
- jajko na twardo - bogate źródło białka, na długo daje uczucie sytości
- jabłko - obfituje we włókna i pektyny, ograniczające przyswajanie tłuszczu
- duszony pomidor - jest niskokaloryczny, stymuluje wydzielanie śliny i pobudza pracę przewodu pokarmowego
- jogurt 0% tłuszczu - zawiera dużo wody, białka oraz wapnia i szybko syci.



8. PRZYJĘCIE W STYLU ?LIGHT?
Przekąski i drinki, które zwykle dostarczają nam wielu zbędnych kalorii, można zastąpić lekkimi zamiennikami. Modny drink mojito nie musi być tuczący! Rozgnieć 16 listków mięty z sokiem z całej cytryny, dodaj 2-3 listki stewii (lub nie dosładzaj wcale), dopełnij szklankę wodą gazowaną. Podaj z plasterkiem cytryny. A zamiast czipsów ziemniaczanych, zrób własne czipsy z pomidorów: umyj 8 dojrzałych sztuk i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je w formie posmarowanej oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, wstaw do piekarnika i piecz w temp. 100 przez 2 godziny.



9. HERBATA ODCHUDZA!
Zwłaszcza ta zielona! Jest bogata w katechiny, zwiększające tempo przemiany materii, co ułatwia odchudzanie. Trzeba jej pić 3?6 filiżanek dziennie. Doskonały jest też sok z ananasa (bez dodatku cukru), bo zawiera bromelinę ? enzym ułatwiający trawienie białek, tłuszczów i skrobi. Herbata rooibos (mogą ją pić nawet małe dzieci) z kolei jest antyoksydantem, ułatwia trawienie i przeciwdziała cellulitowi.



10. MAŁY TALERZYK
Nie musimy zawsze odmawiać so bie pizzy, jeżeli za nią przepadamy ani kurczaka w panierce. Przyjmijmy jednak zasadę, że takich tuczących potraw zjadać będziemy mało. Idziecie do restauracji? Zamawiajcie wszyscy porcje dziecinne! Posiłek będzie miał o kilkaset kalorii mniej.



11. 100 KALORII NA MINUSIE
Wydaje się, że to niewiele, ale dzięki takiej oszczędności w ciągu roku można schudnąć 5 kg. Jedząc codziennie o 250 kalorii mniej niż zwykle (jeden ptyś to 300 kcal), można stracić aż 12 kilogramów!

 



12. ODCHUDZONE SAŁATKI
Urządzasz wieczorne przyjęcie i podejmujesz gości sałatkami. Wydaje ci się, że nie tuczą, bo warzywa są niskokaloryczne... To prawda, pod warunkiem że nie dodasz do nich majonezu, śmietany, orzechów ani żółtego sera! Jako dressingu użyj jogurtu naturalnego lub odrobiny oliwy z sokiem z cytryny. Będzie pysznie i nie wpuścisz przyjaciół na kaloryczną minę!


Autor: Izabela Kiminowicz

 

 

 
Świeża skóra po zimie PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
poniedziałek, 18 kwietnia 2011 16:02

Po zimie cera przeważnie bywa poszarzała. Jak sprawić, by skóra znów wyglądała świeżo? Przede wszystkim... zapomnij o solarium. Bardzo wysusza skórę i może tylko pogorszyć sprawę! Pamiętaj natomiast o trzech wiosennych zasadach:

  • Dotleniamy skórę. Znajdź serum lub krem, który zawiera aktywny tlen albo substancje, które dostarczają go głęboko do komórek. Taki specyfik ma na etykiecie napis ?dotleniający? i dosłownie rozpromienia zmęczoną po zimie cerę.
  • Działamy na cerę od wewnątrz. Wybierz suplement diety, usuwający twój problem: wyciąg z pestek winogron i witamina C poprawi ukrwienie, rozświetli skórę.
  • Maskujemy problemy. Z odsieczą przyjdzie ci jasny, landrynkowy róż. Położony na sam szczyt kości policzkowych, idealnie imituje świeży rumieniec.

źródło: Naj

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 6

Panel Logowania



Ankieta

Jakie Produkty Polecacie ze Zdrowe-Życie?
 

Użytkownicy Online

Naszą witrynę przegląda teraz 3 gości 

Kalendarz

trwa inicjalizacja, prosze czekac...dodatki na bloga

Reklama